De drempel voor slachtoffers van seksueel misbruik om hulp te vragen moet omlaag. Met het project #YOUTOO? willen wij, social designers Anne Ligtenberg en Mats Horbach, samen met hulporganisatie Blauwe Maan de kunde van hulpverleners vergroten om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Hiervoor zetten wij de collectieve kennis van slachtoffers en ervaren hulpverleners in. We doen dat voor iedereen zichtbaar, in de vorm van een toegankelijk platform op internet. Wij willen namelijk aan de stille slachtoffers laten zien dat de hulpverlenersgemeenschap haar best voor hen doen, zodat slachtoffers meer vertrouwen voelen om hulp te vragen.

Ga naar youtoo.substack.com voor meer achtergrond informatie en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Sommige onderwerpen zijn moeilijk om te bespreken. Seksueel misbruik is zo'n onderwerp. Veel hulpverleners ervaren op dit gebied handelingsverlegenheid: ze zijn bijvoorbeeld terughoudend om over misbruik te beginnen uit angst het mis te hebben. Daar komt bovenop dat seksualiteit in onze maatschappij een bijzonder beladen onderwerp is. We willen er wel over kunnen praten, maar we hebben gewoon niet geleerd hoe. Terwijl 33 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen in Nederland seksueel mishandeling heeft meegemaakt, lijken we de discussie hierover collectief te vermijden. Dit legt alle verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, die moet de moed verzamelen om het misbruik ter sprake te brengen.

We willen samen met Blauwe Maan een online platform bouwen, dat uitgroeit tot een catalogus van adviezen, tips en ervaringen die alle hulpverleners kunnen helpen. Het platform is als een crowdfunding van informatie, waarbij mensen kunnen bijdragen met hun kennis. De catalogus komt tot stand door het collectief, waardoor zowel slachtoffers als hulpverleners zich eigenaar voelen van het project en zich verbonden voelen met het bereiken van ons gezamenlijke doel. Daarnaast gebeurt dit in alle openheid, want we willen aan de stille slachtoffers laten zien dat de hulpverlenersgemeenschap haar best voor hen doet zodat slachtoffers meer vertrouwen voelen om hulp te vragen.

Uiteindelijk is ons doel om hulpverleners te helpen om het gesprek over seksueel misbruik op een verantwoorde, respectvolle manier te initiĀ‘ren, zodat niet alle verantwoordelijkheid bij slachtoffers meer ligt. Het is een ontzettend dankbaar project om aan te werken en we gunnen het alle slachtoffers dat ze kunnen zien dat wij als maatschappij ons best voor hen doen. De slachtoffers van seksueel misbruik verdienen een handreiking van ons allemaal.

In samenwerking met Blauwe Maan

Gesteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Fotografie Anniek Mol

YouToosite

copyright 2022 Anne Ligtenberg.

All rights reserved.

anneligtenberg1

#YOUTOO?

Lopend project

Nederlands/English